Asunnon valokuvaus

Stailaajien ja ammattikuvaajien käyttö on viime vuosina yleistynyt myynnissä olevien asuntojen markkinoinnissa. Ensimmäisenä tämän trendin Suomessa aloitti Bo LKV vuonna 2015. Useat muut välitysliikkeet ovat tämän jälkeen ottaneet saman toimintamallin käyttöön.

Valitettavasti vuokrauspuolella valokuvat ovat usein edelleen omistajan tai välittäjän kännykällä räpsäisemiä suttuja, joissa tilan sijaan pääroolissa on yksittäinen huonekalu. Miksi näin on? Uskon keskeisimmän syyn olevan kustannus. Vuokra-asunnon välityspalkkiossa puhutaan yleensä joistakin sadoista euroista, jolloin siitä ei riitä jaettavaksi valokuvaajalle.

Kännykkäkuvat on toki helppo ja nopea ottaa sekä laittaa nettiin. Usein ne saavat asunnon kuitenkin näyttämään hämärältä ja pienemmältä kuin se todellisuudessa on. Kännykkäräpsyjä kannattaa siis välttää viimeiseen asti. Toinen aivan käsittämätön asia on, että suurilla kaupallisilla toimijoilla (Lumo, Sato, Ilmarinen, M2-Kodit ym.) ei usein ole ainuttakaan kuvaa asunnosta sisältä.

Annetaan vuokralle -ilmoituksen ainoa tehtävä on saada potentiaalinen vuokralainen kiinnostumaan asunnosta niin paljon, että hän ottaa yhteyttä tai tulee näytölle. Valokuvien rooli on tässä aivan keskeinen.

Harrastan valokuvausta, joten olen hankkinut tarvittavan kaluston ja opetellut ottamaan myös asuntokuvia. Ottamani valokuvat eivät tietenkään ole sisustuslehtien kanssa samalla tasolla, mutta väitän niiden päihittävän valtaosan muiden vuokrailmoitusten valokuvista. Ja se riittää. Kirjoituksen lopussa on muutama kuva malliksi.

Hyvät valokuvat saavat vuokra-asuntosi erottumaan muista edukseen. Nykyisen vuokralaisen kalustus ja muu sisustus asettavat tietysti raamit, millaisia kuvia asunnosta voi ottaa. Pyydä joka tapauksessa pois muuttamassa olevaa vuokralaista siivoamaan ja piilottamaan mahdollisimman paljon tavaroita kaappeihin ennen valokuvausta (ja näyttöä). Siivotahan pitää joka tapauksessa aina välillä, joten vaiva on pieni.

Stailauksen tekeminen onnistuu vain, jos asunto on tyhjillään vuokralaisten välissä tai suuremman remontin jälkeen. Tyhjät kuukauden ovat asuntosijoittajalle myrkkyä, minkä vuoksi stailaamiseen ei kannata pyrkiä. Jos asunto kuitenkin on jo tyhjillään, kevyt kalustus auttaa vuokralaista hahmottamaan tilaa ja sen mittasuhteita.

Asunnosta kattavan yleiskuvan antavien kuvien lisäksi pari ruutua voi ottaa mielenkiintoisista yksityiskohdista, jotka korostavat asunnon persoonallisuutta ja parhaita puolia. Alla näistä esimerkkeinä vessan hauska lukko ja aito lautalattia. Jos ikkunasta tai parveekkelta avautuvat hyvät näkymät, myös ne kannattaa kuvata. Lisäksi pohjapiirustus kuuluu ilman muuta olennaisena osana ilmoitukseen.

Sanomattakin on selvää, että vuokra-asunnon valokuvaus sisältyy aina palveluuni.

Kuvat aukeavat suuremmiksi klikkaamalla.